18 Temmuz 2012 Çarşamba

İnsan Kaynakları Nedir?

     Bir önceki yazımda İnsan Kaynakları'na giriş yapmıştım. O yazım da güncel olarak İnsan Kaynakları hakkında söylentilerden ve düşünülenlerden bahsetmiştim. Şimdi ise İnsan Kaynakları'ndan biraz daha terimsel bahsedeceğim fakat şunu özellikle belirtiyorum, İnsan Kaynakları kalıba sıkıştırılamaz ve sınırları yoktur.



     İnsan Kaynakları terimsel olarak bir organizasyondaki en üst yöneticiden, en alt kademede çalışan iş gücünü kapsar. Bu bireylerden, organizasyondaki işlevlerine göre alınabilecek optimum faydayı sağlamak amacıyla oluşturulacak bir sistemler bütünüdür. Sistem olarak adlandırmak belki doğru değil ancak; bir bütün göz önüne alındığında birbiriyle sistemsel bir şekilde bağlantılıdır İK süreçleri. Özetlemem gerekirse iş gücü potansiyelini ve verimliliği artırmak da diyebiliriz. Ne kadar yeterli olur bu açıklamam elbette tartışılır.

     Küreselleşme, bana her zaman sıradan bir kelime oyununu anımsatır. Nitekim personel yönetimi tanımı örgüt içinde, gelişen ve değişen iş gücü çehresine bakıldığında yetersiz kalmış ve örgüt içi işlevi yetersiz kaldığı için İnsan Kaynakları Yönetimi bir üst basamak olarak doğmuştur. İşlevlerine bakıldığında sadece özlük işleri, bordrolama, ücret yönetimi, işe alım süreci ve seçme-yerleştirme gibi teknik görevler üstlenirken; İnsan Kaynakları Yönetimi daha farklı bir boyut kazandırmıştır organizasyon yapısına.

     İnsan Kaynakları, daha bütünleyici ve gövdeyi oluşturan bir yapı olmuştur ancak, işlevleri olmadan hiçbir zaman tam anlamıyla verimliliği sağlamayacaktır. Sadece bu şekilde düşünüldüğünde, İnsan Kaynakları yalnızca bir departman olmaktan öteye gidemeyecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder