24 Temmuz 2012 Salı

Mülakata 5 Dakika Kala


      İş görüşmesine girmenize dakikalar kaldı. Bu son dakikalarda yaptığınız birkaç şey bile işi kapmanızı sağlayabilir. Uzmanlara göre iş görüşmesine girmeden hemen önce yapılması gereken 9 madde



 1) Son kez Twitter’a bakın: Yolda ya da görüşme için saatin gelmesini beklerken (erken gittiğinizi varsayıyoruz) şirketin internet sitesine bir kez daha bakın. Twitter üzerinden de şirketi yine son kez taratın. Herhangi bir son dakika gelişmesi varsa bunlardan haberdar olmanız ve mülakatta bu bilgilere sahip olduğunuzu belli etmeniz faydalı olacaktır. Bu sizi ilgili ve bilgili bir aday olarak gösterir.

2) Kendinizi kontrol edin: Özellikle görüşmeniz öğle yemeğinden sonraysa bir ayna bulup ağzınızı yüzünüzü dişlerinizi kontrol edin, maydanoz veya başka bir yeşillik kalmış olmasın. Gömleğiniz pantolonunuzun/eteğinizin içinde mi, kemer bağlı mı, fermuar çekilmiş mi emin olun. İş görüşmesi yapacağınız için heyecanlanıyorsanız bunları atlamanız olasıdır.

3) Resepsiyondakilere saygı gösterin: Kapıdaki güvenlik ve resepsiyon çalışanları sadece bina girişindeki kişiler değildir. Bazı şirket yöneticilerinin, bu kişilerle arası iyidir. Kim binaya ne zaman geliyor, çalışanların davranışları nasıl, bu bölümlerde çalışanlardan öğrenebilirler. Birçok kişi güvenlik görevlilerini veya resepsiyonistleri umursamaz ve ne kadar önemli olabileceklerini bilmezler. En kötü tarafı ise ne olduğunu anlayamazsınız bile. Bu kişilere saygı göstermek, telefonda konuşurken kibar olmak önemli.

4) Tuvaleti kullanın: Eğer görüşmek için uzun bir yoldan geliyorsanız tuvalete uğramak için de zaman ayırın. Doğanın çağrısına kulak asın. Hiçbir şey yemeyip içmemiş olsanız bile heyecan sizi etkileyebilir. Görüşme ortasında tuvalet için izin istemek pek hoş karşılanmayacağı için bu işinizi mülakat öncesinde halledin.

5) Rakiplerinize bakın: Binaya girdiğiniz andan mülakat koltuğuna oturana kadar etrafı iyice gözlemleyin. Siz görüşmek için beklerken odadan çıkan kişi çok büyük ihtimalle sizin rakibiniz. Nasıl giyindiklerine, yaşlarına, yanlarında getirdiklerine iyi bakın. Bunlar da size ipucu verebilir. Mesela sizden daha yaşlı biriyse tecrübeli biri aradıkları anlamına gelebilir. Durum böyleyse mülakatta tecrübelerinizi, yaptıklarınızı öne çıkarın.

6) Dekoru inceleyin: Binaya girdiğinizde çalışma ortamına bakın. Masalar nasıl, açık ofis mi yoksa odalarda mı çalışılıyor, duvarlarda neler var... Bunlar Google’da arasanız da bulamayacağınız şeyler. Bazen toplantı odasındaki not alınan beyaz tahta bile size fikir verebilir. Mesela bir aday bu tahtada satışlarla ilgili birkaç hedef notu görmüş ve görüşmede de bunları kullanmış.

7) Erken gidin: Görüşmeye birkaç dakika önce gelirseniz bu uzmanlar tarafından anlaşılıyor. İK’cıların ve yöneticilerin tercihi, görüşmeden en az 5 dakika önce bekleme odasında hazır olmaları. Bu 5 dakika içinde son bir kez daha düşüncelerin üzerinden geçilebilir, ne anlatılacağı, hangi konular üzerinde durulacağı düşünülebilir.

8) Girişinizi planlayın: Sizinle mülakat yapacak kişi odada bekliyor ve her an çağrılabilirsiniz. Hazır olun. Mülakatı yapacak kişinin elini nasıl sıktığınız da önemli. İçeri girdiğinizde bir elinizde montunuz diğer elinizde çantanız bir anda panik olup karşınızdakine nasıl yaklaşabileceğinizi şaşırabilirsiniz. Bu nedenle bir eliniz, içeridekilerin elini sıkmak üzere boş olsun.

9) Kendinize güvenen bir gülümsemeniz olsun: Kendinizi tanıtırken otomatik olarak gülümsemeniz normaldir. Fakat gergin olduğunuzda hislerinizi hareketlerinizi pek de kontrol edemezsiniz. Kendinize güvenen bir gülümseme ile karşılayın herkesi. Bu ilk aşama için olumlu bir izlenim yaratır.
  Kaynak : Aol Jobs

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder