4 Ağustos 2012 Cumartesi

HOBİ'niz Olsa Ne Olur? Olmasa Ne Olur?

Günümüzde bir cok teknigi ve taktigi olan CV'lerin bolumlerinden biri de hobiler kismi. Elbette sosyal olmanin en azindan bu zamanda revacta oldugu dusunulurse CV'lerdeki hobi kisimlari da doldurulmaya devam edecektir.

Peki ise alim surecinde hobiler kismi ne kadar inceleniyor ya da inceleniyor mu? Bu sorunun cevabi cok zor degil aslinda hele bizim ulkemizde ekmek aslanin sindirim sistemindeyken hic de zor degil. Sorunun cevabi hayir! Neden? Cunku; sosyallik degil, universite ve is deneyimi konusur. Kismen dogru bir insan cok guzel kitap okuyup muzik dinliyor diye onu ust duzey yonetim kadrosuna aday secmezsiniz elbette, deneyim ve iyi bir egitim oncelikli tercihiz olur.

Peki o zaman, iki ya da daha fazla aday esit egitim ve deneyime sahipse o zaman ne yaparsiniz? İste boyle bir durumda hobiler ve sosyal hayat devreye girecektir. Bazen ince ayrıntılarda gizlidir sorularınızın cevabı. Hobilerinizi dusundunuz mu hic? Neler yaparsiniz hobi olarak.. Bir insan kaynaklari yoneticisi(!) olarak oncelikle kendi dusuncelerimi ifade edeyim: boyle bir aday secim surecinde yazilmis butun hobiler hakkinda sorular sorardim cunku yapmadigini hobi edinmis ve hobilerine yazmis cok insan var.

Benim icin, kitap okumak ve muzik dinlemek ile baslayan hobileri olan bir adayin sansi yoktur. Farkliliginizi on plana cikarmaniz belki de CV'lerde gereksizmis gibi gorunen bir kisim sayesinde yani hobileriniz sayesinde ise alinmanizi saglayabilir.

Neden kitap okuyan ve muzik dinleyen birinin sansi olmaz ona deginmem gerekirse basit olarak hemen acikliyim;

1) Ulkemizdeki kitap okuma orani belli, her CV'de kitap okumak hobi olursa ortada bir yalan var demektir..

2) Bugun bindiginiz toplu tasima araclari ve sahsi araclarda gerek kulaklikla gerek arac hoparlorunden; trafik yuzunden muzik dinliyorsunuz zaten. Yani ulkemiz sartlari goz onune alindiginda bu bir hobi olamaz. Olsa olsa cekilen cile ve maruz kalinan iskenceyi hafifleten bir ilac olur bir nevi agri kesici..

Sonuc, bizler aday secim surecinde organizasyon yapisina katki saglayan ve calismalari bir adim ileriye tasiyan adaylari yani farkli insanlari secmeliyiz. Bu farklılık aranırken bile gelişi güzel yazılmış "yüzmek" hobisi olmamalıdır, öncelik her zaman "takımdaşlık" kavramı yaratılabilecek sporlarda aranmalıdır..

Verilebilecek en buyuk tavsiye; is hayatiniz disinda ozel hayatiniza, bos zamanlarinizi degerlendirebileceginiz etkinlikler ve hobiler edinerek hayatiniza yon vermeniz olacaktir..
Ogün Burhan AYDIN (04.08.12)

2 yorum:

  1. Hobilerin bir de şöyle bir artısı var: Sizi mülakatı yapan kişiyle ortak bir noktaya bağlamak, mülakat sonuna doğru daha rahat bir muhabbetle sonlandırmak. Özellikle ortak ve iki tarafında düzenli yaptığı bir hobi varsa o zaman bu mülakatı yapan kişiyle sizi bir noktada bağlar ve yararınıza olabilir.

    YanıtlaSil
  2. ben teşekkür ederim, sorularınız ve görüşleriniz olursa paylaşmanızı beklerim.

    YanıtlaSil