24 Temmuz 2012 Salı

İşe Alımlarla İlgili 8 Şehir Efsanesi

İşe Alımla İlgili 8 Şehir Efsanesi1.    “İşe girebilmek için mutlaka bir tanıdığın olması gerekir”
İş dünyası içinde yer alan network’ünüz tabii ki değerlidir. İlişkileriniz ilgili kişilere ulaşmanızı sağlayabilir. Ancak günümüzde ahbap-tanıdık yoluyla işe alım pek kalmadı. Günümüzün sert rekabeti içinde şirketler, birilerinin gönlü olsun diye işe alım yapamıyor. Pratikte bir “yakın”ınızın olmasına gerek yok.

2.    “Deneyimin birinin ilgisini çekerse hemen seni ararlar”
Bazı şirketler işe alımlarda kılı kırk yarar. Değerlendirme süreçlerinden, adaylarla ilgili kararlarından yüzde yüz emin olmak isterler. Bazen de araya başka süreçler girer. Bütçe takvimi ya da kaçınılmaz bir seyahat işe alımı ikinci plana iter. Hal böyle olduğunda işe alımlar haftalar değil, aylar sürebilir. Hemen haber alamazsanız moralinizi bozmayın.

 3.   Bu aday bolluğunda dikkat çekmek istiyorsan farklı bir şeyler yap”
CV’niz başvurduğunuz rolün gerektirdiği deneyimi, eğitimi içeriyorsa; tecrübeleriniz ilgili bilgi ve becerilere sahip olduğunuzu gösteriyorsa, ayrıca fantastik bir şey yapmanıza gerek yoktur. İşe uygun değilseniz, ne özel formatlar ne de renkli kağıda basılmış CV’ler elenmenizi önleyebilir.

 4.    “Tatil dönemlerinde pek bir şey çıkmaz”
Bu görüşün aksine tatil sezonlarında, bayramlarda, yılbaşı dönemlerinde bir çok işe alım yapılır. İş dünyasının temposu tatil dinlemez. İşe alımlar devam eder. İlanları takip eden adaylar “ara” dönemlerde daha az rekabetle karşılaşabilir.

5.    “İyi CV bir sayfayı geçmez”
Eskiden bu çok söylenirdi. Ama artık devir değişti. Deneyiminiz birkaç yılla sınırlıysa CV’nizi bir-iki sayfada toparlayabilirsiniz. Daha deneyimli biriyseniz, kendinizi daha iyi ifade edebilmek adına, daha uzun bir CV hazırlamaktan çekinmeyin.

6.    “İşe alım sürecini yürüten kişi ne yaptığını biliyordur”
Her zaman değil. Her profilde kişi işe alımcı durumunda olabilir. İş arama sürecinizde deneyimsiz kişilerle, garip sorularla, nezaketten uzak davranışlarla karşılaşabilirsiniz. Şaşırmayın.

7.    “İstekli görünmek için başvurunu takip et”
Bir işe alımcı bir ay içinde onlarca, yüzlerce adayla tanışabilir. Mülakat, CV değerlendirme, toplantı, e-mail trafiği içinde telefonda bilgi verme imkanı her zaman olmaz. O yüzden telefonla değil e-mail’le temas kurmayı deneyin.

8.    “Ücret beklentini düşürürsen daha kolay iş bulursun”
Şirketler ücret skalaları dahilinde alabildikleri en iyi adayı almak isterler. İyi firmalar maliyeti düşük diye olmayacak birine olur deyip işi riske atmaz. Görüşmelerinizde gerçek beklentiniz neyse onu söyleyin.
İşe alımla ilgili bu tip söylentiler iş arama sürecinizi olumsuz etkileyebilir. Özellikle deneyiminiz sınırlıysa çevrenizden duyduğunuz şeyleri deneyimli kişilerle paylaşın. Fikir sahibi olmadan önce bilginin doğruluğundan emin olun.
Kaynak : tallentville.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder